02 Fargehistorie

I det eldste indo-europeiske språk, kalt Sanskrit, betød rudt-ina, blod, og først del av ordet finner du igjen i det greske e-rythros som betyr rød. På latin betyr rød rutilus, på tysk rot, skandinavisk rød og engelsk red Det gamle nordiske ord ridna betyr blod og eskimoenes rød kommer fra auk som er blod.

 

I hule kulturene er det hovedsakelig rød, oker og sorte farger som dominerer. For eksempel i den lille middelalder byen Santillana del Mar i Nord Spania ligger Quevas de Alfamira grotten, som rommer noe av verdens mest berømte forhistoriske malerier. Inne i hulen, i lyset fra blaffrende talg- flammer trer bilder av bisonokser, villsvin, hjort og hester frem. Her er fargene rød/brune, oker/gule og sorte. Med forbløffende realisme har Cro Magnon kunstnerne malt disse dyrene for omtrent 20 000 år siden. Men man regner med at bruken av farger går enda lenger tilbake, ca. 150-200 000 år.

 

Istids mennesker begravet sine døde i rød/oker farge. Siden blod er rødt og friskt flytende blod betød liv, skjønte de at den rød fargen skilte mellom liv og død.

 

Fra 4500 til 1400 F.Kr

Fra omkring 4500 år f.kr i Halaf-kulturen i Mesopotamia blir blå fargen første gang brukt. Egypt anvendte allerede Malakitt grønt som kosmetisk farge. Og fra ca 4000 år f.kr. blir fargen stadig mer brukt i keramikk-statuer, bygninger og i billedkunst i både Egypt og Babylonia. Sumererne, et folkeslag fra ca. 3000-2500 f.kr. som muligens utvandret fra Indis dalen, grunnla Babylon. Og i Babylon var farge rikdommen stor, de brukte blå farge fra Lapis Lazuli, likeledes farger fra Kalcedon, Agat, Karneol foruten Gull og Sølv og Kobber. Senere ca. 2000 år f.kr. kom Turkis og andre mineraler.

Så oppfinner Fønikerne det kostlige Purpur, fremstilt av en snegleart. Denne fargen ble brukt til klær og egypterne brukte nå indigo/blått og fiolett. Farge kunnskapen går videre til Kreta, den minoriske kultur, ca. 1600 – 14 00 f.kr., og derfra videre til Grekenland.

 

Frem til 400 F. Kr

Den sen-minoriske bruk av sterke kontraster som gul/lysblå eller rød/blå gir nye erfaringer i fargebruk og den greske kultur utnytter dette i sine enestående byggverk ca. 600-400 år f.kr.

I de berømte templene i Aten som Akropolis, i Korint, Olympia og Delfi brukes det sterke farger, faktisk helt forskjellig fra de gul/hvite fargene vi kjenner til.

Nu har man lært å blande farge nyanser og gjennom literaturen kan vi finne mange farge navn som vi i dag bruker.